24
jún. 2015

A superheat (túlhevítés)

By Tamas |   0 comments
A superheatA klímatechnikában túlhevítésnek nevezzük a gáz halmazállapotú hűtőközeg hőmérséklete és az adott nyomáson a hűtőközeg forráspontja közötti különbséget. A túlhevítést az elpárologtató kimenetén kell ellenőrizni, ahol az expanziós szelep hő érzékelője van.
  • Ha értéke nulla, vagy nagyon kicsi, akkor az elpárologtatóban a hűtőközeg éppen hogy elpárolgott, félő hogy maradt benne egy kevés folyadék halmazállapotú, ami a kompresszorra nézve nagyon veszélyes.
  • Ha a túlhevítés értéke nagyon magas, az azt jelenti, hogy az elpárologtató túl meleg, az expanziós szelep nem nyitott ki megfelelően, a kompresszor nem szállít eleget, valahol dugulás van, nem elegendő a hűtőközeg mennyisége, stb.. Ilyenkor a klímarendszer teljesítménye és hatásfoka leromlik.
  • ha a túlhevítés értéke negatív, akkor a hűtőközeg nem képes elpárologni. Lehetséges okok: az expanziós szelep nyitott állapotban beragadt, nem működik a szellőző ventilátor, stb…

A túlhevítés -t legegyszerűbben úgy képzelhetjük el, hogy amennyiben az értéke normális, akkor az elpárologtató hosszának első 90%-a “fagyos”, a maradék 10 % pedig már “langyos”, mivel ott már nincs jelen folyadék halmazállapotú hűtőközeg.

Ha a túlhevítés értéke negatív, akkor a hűtőközeg nem érte el a forráspontot, az elpárologtató, és a szívott oldali vezeték egészen a kompresszorig folyadék halmazállapotú hűtőközeget tartalmaz – a rendszer nagyon hűt, de a kompresszor valószínűleg tönkremegy.

Ha a túlhevítés értéke túl magas, akkor  az elpárologtatónak csak a legeleje, vagy az sem “fagyos”, a rendszer hűtése és hatásfoka nagyon rossz.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.