Autóhűtő tömb csere

Autóhűtő tömb csere – szolgáltatásaink:

 • Korrodált, sérült vízhűtők, intercoolerek, olajhűtők, klímahűtők javítása, felújítása tömbcserével
 • Hűtő teljesítményének növelése pl  a verseny sportban
 • Nehezen beszerezhető, vagy nagyon drága hűtők felújítása, pl oldtimer, veterán autó hűtők,

 

Egy korrodált, vagy sérült csöpögő hűtő nem nagy öröm, de nem is a világ vége..

Mikor érdemes a tömb cserét választani:  
Autóhűtő tömb csere

Felújított Bentley hűtő

   
 • Nehezen beszerezhető hűtők esetén: az idő pénz! Egy veszteglő kamion vagy munkagép állás ideje tetemes veszteséget termelhet! A tömbcserével felújított hűtő gyakorlatilag újnak minősül.
 • Drága hűtők esetén: a döntés előtt mindig kérjen árajánlatot, egy felújított hűtő lehet sokkal olcsóbb, mint egy új, jó választás lehet egy autóhűtő tömb csere!
 • Motor túlhevülési problémák esetén egy megnövelt teljesítményű hűtőtömb megoldást jelenthet.
 • Egyedi/különleges hűtők esetén tömböt bármilyen méretben le lehet gyártani, ezáltal akár egy egyedi hűtőt létrehozni.
 • Egy oldtimer vagy veterán autó esetében a hűtő előélete nehezen ellenőrizhető, sok lehet a szakszerűtlen javítás, és jó eséllyel vízkő is van benne jócskán. Új hűtő nem igazán beszerezhető, egy újabb javítás sem tűnik célravezetőnek. Vegyük figyelembe itt azt is, hogy egy hűtési problémák miatt tönkrement veterán motort sem túl egyszerű felújíttatni, érdemes tehát egy “autóhűtő tömb csere” -ben gondolkodni!

Rába fűtő radiátor javítás – tömb csere.

Hiba leírása:
 • A radiátor csőívei tönkrementek. Balról a 2. és 3. ívet korábban már többször javították.
 • Az egyik cső szerelés közben megcsavarodott.

Javítás módja:

 • Tömb csere
 • Új csőívek legyártása és beforrasztása ezüsttel.
 • A felújítás során kizárólag a csatlakozók maradtak a régiek.
 • A nagyobb élettartam érdekében a forrasztások nem ónnal, hanem ezüsttel történtek (keményforrasz).

Gyakran teszik fel nekünk a kérdést, valójában mit is jelent egy tömb csere?

– Ez egy olyan javítás, melynek köszönhetően egy új hűtővel megegyező minőségű hűtőt kapunk, esetenként jóval olcsóbban.  

Nézzük tehát, mi is a különbség egy gyári új, illetve egy tömb csere útján felújított hőcserélő között:

A fő ok, ami miatt lecserélünk, vagy felújíttatunk egy hűtőt az, hogy valami hibája van. Csöpög, megsérült, vagy képtelen megfelelő hűtést biztosítani. Mielőtt nagyon belemelegednénk a tömb csere leírásába, vizsgáljuk meg, mitől is szokott egy hűtő elromlani!

A hőcserélők (hűtők) felépítése, és gyakori hibái:

A legfontosabb, hogy megismerjük egy hűtő felépítését. Két fő részből áll: a tömb-ből, és a vízterekből (vízzsákokból). A tömb az a rész, ahol a hőcsere végbemegy – fémcsövekből és lamellákból áll. A tömböt és a víztereket a gyűjtő-lemezek kötik össze, melyeket a tömbre lágy vagy kemény forrasszal rögzítenek. (Régebben egyes gyártók ragasztották, vagy gumi tömítéssel szerelték, de ezek mára már kimentek a divatból.) Ez a felépítés a számtalan kapcsolódási pont következtében meglehetősen sok hiba forrása. A vékony csövek “nyakban” (ahol a gyűjtő lemezhez csatlakoznak) a rezgés, és/vagy korrózió következtében könnyen sérülnek. A gyűjtő lemez és a víztér kapcsolata szintén egy neuralgikus pont, főleg a műanyag vízterek esetében. A meghibásodások másik forrása maga az anyag, amiből a hűtők készülnek. Az alumínium hőcserélők, melyek a víz hőjét adják le a környezetnek, hajlamosak a korrózióra, főleg ha nem tartják őket megfelelően karban. Ez különösen igaz, ha a hűtő folyadékot (hűtő vizet) nem cserélik a gyár előírásainak megfelelően. Ilyenkor a fém védelmét biztosító adalékok elbomlanak, a folyadék savassá válik, mely oldja a fémet, így a csövek porózussá válnak, csepegnek. A réz hűtők réme az ón “kivirágzása”, amikor is lerakódások képződnek a csövek és az osztó lemez összeforrasztásának helyén. Ez a lerakódás eltömítheti a csöveket, így megnövelve a bennük kialakuló nyomást. Ilyenkor, nem elég hogy a hűtés leromlik, de ráadásul az alumíniumnál amúgy is gyengébb rézcsövek elrepedhetnek. A hűtők leggyakoribb meghibásodása mindenképp a csepegés, folyás, de előfordulnak ennél nagyobb traumák is, pl ha egy karambol esetén a hűtő megsérül. Az itt felsorolt hibák közül bármelyikkel is szembesülünk, felmerül a kérdés: tömb csere, vagy az egész hűtő cseréje?

Lássuk tehát, mi is a különbség:

A tömb csere azt jelenti, hogy a régi tömbről eltávolítjuk a víztereket, majd az új tömbre szereljük át ezeket. Ezt a módszert elsősorban fémből készült vízterek esetén használjuk, műanyag vízterek esetén leginkább csak a tömb sérülésekor. Ennek az az oka, hogy egy korrodált, elöregedett tömb esetén már a műanyag víztér “sem áll a helyzet magaslatán”, megkeményedik, rideg lesz, nem viseli az átépítés megpróbáltatásait. A fém víztér viszont gyakorlatilag örök életű! Persze felmerülhet a kérdés: “Ha a régi víztereket kapom vissza, akkor mi értelme az egész átépítésnek?” Itt a legfontosabb szempont az olcsóság. Esetenként lényegesen kevesebbe kerül a tömb csere, mint az egész hűtő cseréje, és a tömb új, tehát minden eddigi sérülés, korrózió eltűnik. Egy hűtő javításnál ez koránt sincs így, néhány csövet javítva, a tömb többi részének korróziója megmarad, a “korrózió órája tovább ketyeg!