Üzemanyag tartály javítás

Üzemanyag tartály javítás

Üzemanyag tartály javítás- szolgáltatásaink:

  • Üzemanyag tartály javítás, hegesztés.
  • Megfúrás elleni védelem: acéllemez burkolat minden típusra.

Mi is az a benzin tartály, gázolaj tartály?

Üzemanyag tartály javításHa valakit megkérdeznek, mi egy gépkocsi legfontosabb egysége, általában a motort nevezik meg első helyen, ezután következnek a kerekek, a futómű, stb. Csak nagyon ritkán említik a benzin tankot vagy gázolaj tankot, mely nélkül pedig egy gépkocsi el sem tud indulni – hacsak nem egy trolibusszal, vagy más elektromos járművel rendelkezünk. Először is, ide töltik a tüzelőanyagot, itt tárolják, mielőtt az a motorba kerül. A legutóbbi időkig (kb. 1990-ig) általában acéllemezből készültek, jóllehet a műanyag benzintank vagy műanyag gázolajtank könnyebb, korrózióálló, és könnyebben alakítható. A gépjárműben mindig a legvédettebb helyre építik be, hiszen nagyon veszélyes lehet egy karambolban kiömlő üzemanyag. Egy műanyag benzin tartály vagy egy gázolaj tartály ugyanúgy ki van téve a szélsőséges hidegnek, mint a nyári forróságnak. Nagy melegben az üzemanyag kitágul, párolog, tehát megnő a térfogata – ezért az üzemanyagtartály felső részében minden esetben kialakítanak egy légkamrát. Tankoláskor itt megreked a levegő, tehát a tartályt minden esetben a térfogatának max. 90 százalékáig tudjuk megtölteni.

 
műanyag üzemanyag tartály javítás

Üzemanyag tartály javítás

A műanyag benzintank, műanyag gázolajtank belsejében minden esetben elhelyeznek terelő lemezeket, melyek gátolják a folyadék áramlását, a kotyogó hang kialakulását menet közben. A terelő lemezek másik funkciója, hogy alacsonyabb üzemanyag szint esetén segítenek azt a szívócső közelében tartani.
 
 

Üzemanyag betöltő nyílás:

Ennek a nagyon lényeges alkatrésznek a kialakítása nagyban függ a gépkocsi évjáratától. Napjainkban a benzin üzemű járművek betöltő nyílása szűkebb, mint a dízeleké, hogy véletlenül se lehessen ezekbe gázolajat tölteni. A műanyag benzin / gázolaj tankhoz vezető gumicsövet a lehető legrövidebbre tervezik, nehogy megtörjön, vagy megcsavarodjon. Műanyag üzemanyag tartály javításEz a gumicső felelős általában a tankolási problémákért. Ha valami gond van vele, akkor az üzemanyag lassabban áramlik az üzemanyagtank felé, feltorlódik, a kútoszlop töltőfeje lekapcsol. Problémát okozhat még a szellőző nyílás is. Az autógyárak valamilyen megoldással mindig igyekeznek megakadályozni, hogy tankoláskor a benzingőz az atmoszférába kerüljön. A nagy ütemben áramló üzemanyag túlnyomásba ütközik, amennyiben a szellőző rendszerrel valami probléma van.
   

Gyakran ismételt kérdések:

Mikor érdemes ellenőriztetni a műanyag üzemanyag tankomat?

Mindenképp érdemes egy szakembert felkeresni, ha a legcsekélyebb gyanú is felmerül. Ilyen lehet a benzin/gázolaj szag egy korrodált vagy sérült műanyag benzin vagy gázolaj tank esetén. Sérülést okozhat a gépkocsi szakszerűtlen emelése, fémtartályok esetén a korrózió, stb. Gyanúra ad okot még, ha a töltő pisztoly állandóan lekapcsol, nem tudunk elegendő üzemanyagot tankolni. Szintén kellemetlen, ha a tartály alján felhalmozódott rozsda, emulzió, iszap eltömíti az üzemanyag szűrőt. Ilyenkor nem elegendő a szűrő cseréje, a tartályt leszerelve alaposan meg kell tisztítani. A bűnözők körében sajnos elterjedt “technológia” a műanyag benzintartály, avagy műanyag gázolajtartály megfúrása. Ezt a károsult tulajdonos esetleg nem is veszi észre azonnal, mivel egy kevés tüzelőanyag mindig marad a rendszerben. Viszont tankoláskor nem kellemes meglepetés, hogy a teli tankolt autó alatt egyre nagyobb tócsa alakul ki….

Mennyire bonyolult a benzintartály / gázolajtartály kiszerelése?

Ez nem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek látszik. A kiszerelés előtt mindig ki kell üríteni, kellő gyakorlat hiányában mindenképp érdemesebb szakemberre bízni. Egy kiürített műanyag benzin tank is felrobbanhat egy szikrától, ha benzingőz marad benne. Egy műanyag gázolaj tank tán kevésbé veszélyes, azonban itt sem lehet eléggé óvatos az ember.

Mennyire üríthetem ki a benzin / gázolaj tartályomat?

Azok, akiknek állt már le a gépkocsijuk a kiszáradt üzemanyag tank miatt (kinek nem?) rögtön rávágják: negyed rész mindig maradjon. Ismeretlen tájon, külföldön a fél tank sem tűnik felesleges óvatosságnak. Ezzel együtt sokan gondolják, hogy egy majdnem teljesen kiürített benzin/gázolaj tartály a gépkocsiban is kárt tehet. Ennek volt is némi alapja 1990-ig, addig ugyanis szinte kizárólag fém tartályokat használtak a tüzelőanyag tárolására. Ezek idővel rozsdásodtak, az pedig üledéket képezett a tartály alján. Manapság azonban már szinte kizárólag nagy sűrűségű műanyagból készül egy benzintank vagy gázolajtank, ez a probléma kizárt. Ezzel együtt (nem megbízható helyen) tankolásnál előfordulhat hogy szennyezett üzemanyagot kapunk, mely lerakódást hozhat létre a benzin tank / gázolaj tank alján. Ez a tartály alján lebegő szennyeződés alacsonyabb üzemanyag szint esetén felkeveredik, és eltömheti az üzemanyag szűrőt, és ha eléggé szerencsések vagyunk, a motor hamarább áll le, mielőtt az idegen anyag elérné az adagoló rendszert – ott nagyobb kárt okozva. Ez különösen diesel motoroknál jelentős probléma. Mások szerint az alacsonyabb nívó az üzemanyagpumpát is károsíthatja. Napjainkban sok gépkocsi gyártó a műanyag üzemanyag tartályban helyezi ezt el, hűtését részben az üzemanyag biztosítja. Amennyiben valaki rendszeresen minimum üzemanyagszinttel közlekedik, a pumpa valóban túlmelegedhet és meghibásodhat.

Mennyire megbízható egy üzemanyag tartály javítás? Nem lesz nagyon veszélyes a használata?

Az bizonyára minden műszaki ember számára egyértelmű, hogy egy acél benzintartályt vagy acél gázolajtartályt kiválóan lehet hegeszteni. Egy műanyag benzintartály javítás, vagy műanyag gázolajtartály javítás esetén már nagyon gyanakvással találkozunk. Mindenkit megnyugtathatunk, hogy félelemre semmi ok. A nagy sűrűségű polietilén tartályokat teljesen biztonságosan tudják hegeszteni szakembereink.